dimecres, 30 de juliol del 2008

22

Arjau

Components:
Jordi Grau: Baríton.
Jordi Rubau: Tenor i guitarra.

Xiqui Ramon: Tenor.


Una mica d’història..........
L’any 1995 el Patronat de Turisme de Palafrugell proposà a la Coral Nit de Juny, si hi hauria gent disposada a amenitzar els moments previs a la Cantada d’Havaneres de Calella.
Arran d’això, aquell mateix any, neix un grup d’havaneres de deu joves, preparats musicalment mitjançant solfeig, instruments, etc. que segueix cantant tot l’estiu en diferents cantades, festes particulars i restaurants.

Després de la temporada d’estiu, dos components, Jordi Grau i Jordi Rubau, se’n separen per fundar una formació nova, un duet, que esdevindrà el Grup Arjau.
Era una opció que els semblava més atrevida i atractiva musicalment, una manera de tornar als inicis de l’havanera a Calella, on es cantava amb poques veus, d’una manera més propera i acompanyats només per una guitarra.
El seu bateig professional es realitzà el 22 de març de 1997 a l’emblemàtica Taverna La Bella Lola de Calella de Palafrugell. L’estiu d’aquell any, es participà també en l’amenització a la tarda del dia de la Cantada d’Havaneres de Calella i en diferents cantades com la de Llafranc, Tamariu o la Mostra de Cant de Taverna de St. Feliu, entre d’altres.
En els pròxims anys, es van augmentant el nombre de cantades per any i allunyant-ne els destins.

L'any 2012 ha estat ple de canvis ple grup, doncs han deixat de ser un duet per formar un tercet amb el conegut cantaire d'havaneres Francesc "Xiqui" Ramon. Aquest ha format part dels que van agafar el relleu dels antics cantires de Calella, i junt amb en Càstor Pérez varen donar un relleu generacional al grup Port-Bo. Ha estat vinculat amb l'havanera durant molts anys i aquests darrers va formar part del grup "Cubacant" on hi va coincidir amb els Jordi's. Potser va ser allà on es varen donar conta que podien anar més enllà, però només el temps en donarà o no la raó.

Principals actuacions..........
A Catalunya.
La Garoinada.
Havaneres a l’Estiu.
Cantada de Tamariu.
Parc de l’Agulla de Manresa (1998)
Mostra 100 anys d’havaneres a Ripollet (2000)
Mostra d’Havaneres de l’Ametlla del Vallès (2002)
IVa Nit d’Havaneres i Rom del Masnou (2002 - 2008)
Cantada d’Havaneres a Calella de Palafrugell (2006 - 2009 - 2012)
Mostra de l'Havanera Catalana de Palamós (2011)

Actuacions fora del Pais.
Cuba IIones i IIIeres, Jornades de Cultura Catalana a l’illa (2002 i 2003).
Festival d’Havaneres de Getxo (2003).
Festival d’Havaneres de Dènia (2004).
Perpinyà (2001, 2003)
Granada (2003)
Menorca (2003)
Holanda (2005).
Escocia (2008)
Discografia.......... 
Cants de Cuba, sons de Calella (2006)
Havana 12 (2010)
Dosmesun (2013) 
Dades de contacte..........
Contacte:
Jordi Grau 

Adreça:
Torroella, 163 - 17200 Palafrugell (Girona)
Telèfon:
690607742
email:info@arjau.com

El meu comentari..........
Aquest nois els he sentit varies vegades allà on més els hi agrada, a la taverna, i quan els sentia tant a prop, era quan m’entraven les ganes de posar-me a cantar amb ells, no m’hi vaig atrevir. Ells volen que la gent hi participi, i us ben asseguro, que les vegades que he anat, la gent hi ha participat, i t’ho agraeixen.
 

Ep nois, si de veritat us bé de gust sentir havaneres com es feien abans, però amb ritmes moderns, veus joves, divertides, i amb ganes de gresca........mireu l’agenda i busqueu una cantada del grup en una Taverna. Mai oblidaré aquell dia en que ho vaig fer jo.
La incorporació d'en Xiqui els hi aporta una serietat i una posada en escena com pocs. Evoca als tercets de cantaires que voltaven per Calella doncs ells encara intenten en les seves cantades recordar-nos aquelles havaneres antigues que no s'acostumen a escoltar.
Tot i els molts canvis i creixements que vulgueu fer, si us plau, no perdeu l'essencia ni l'origen.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

luzquebrilla ha dit...

Tony, en aquesta cantada d´ Arjau, jo hi era (Calella)estava asentada a terra, va ser una tarde maca,tu també hi eres?
11 febrer de 2009 21:56

Anònim ha dit...

Tony ha dit...

Siiiii, fent la foto, i cantant, a la part dreta. La foto està feta desde l'esquerra.
Recordo un grup de gent amb unes samarretes amb algun missatge.
També recordo una parella, aseguda a terra, recolzant l'esquena a un test gran de fang. Ara!!, no recordo les cares. Recordo la situació.
Però, aquest any, si Deu vol, coincidirem en alguna, no?....

Anònim ha dit...



Sóc seguidora dels Arjau i em semblen de molt mal gust els comentaris sobre la Cantada de Calella.Són un grup de gran qualitat ben reconeguda i dir que perquè no hi van els Peix Fregit corre perill de decaure,ja és el limit.Com si els que hi van de nous no valguessin res!!
Ai quina por i decepció!!! decaurà la cantada.Vinga home!!...
Endavant Arjau.Sou molt bons i mereixeu.
Maria del Mar
28 abril de 2009 11:38

Anònim ha dit...



Jo també vull donar el meu suport als Arjau un grup de gran qualitat i ben digne d'estar a la Cantada.
Luzquebrillas,Robert,Tony podeu estar decebuts,s'ha vist ben clar,i és la vostra opinió però segons quines coses poden ferir.
El que s'ha escrit,s'ha escrit i tots sabem llegir i entendre.
Dir que quin greu,que la cantada pot decaure a partir d'ara i que pot baixar la qualitat pel capricis d'algu...qui és aquest algu??
I seguidors dels Port Bo dient que
això deu ser per tal de què hi puguin participar grups diferents cada any i per que no hi hagin sempre els mateixos!! quan tothom sap que els Port Bo hi són fixos cada any..això es tirar una pedra a Sant pere per tocar Sant Pau!
Arjau.Sou un grup de qualitat.Endavant nois.Tot serem a Calella pel juliol.
Josep Antoni
28 abril de 2009 11:46

Anònim ha dit...



Hi tan que és tirar una pedra a Sant Pere per tocar Sant Pau!
Hi ha grups que monopolitzen la cantada Luzquebrillas? doncs és precisament un dels teus grups preferits els Port Bo qui hin són cada any fixos.Ah no ho sabies?
no t'en havies adonat? com dir que Un Cant d'Amor és aburrit com una professor de Sarmana Santa o no participar al debat de la Sirena i la LLuna d'en Casanovas...i tu ets seguidora dels Port Bo?que estrany...
Llegeixo el blog encara que no comenti,però avui ha sigut el moment i el dia oportú.
Per mi els Arjau són un dels millors grups però mira també segueixo els Port Bo,m'ha agardat molt Acoblats i no diria mai que hi ha perill de que cap grup monopolitzi la Cantada perquè ja m'està bé que els Port Bo l'obrin cada any, és com una mena de ritual al que ja hi estem acostumats.
Arjau,Port Bo,La Taverna,Arrels de Menorca...enhorabona i endavant.
Martí
28 abril de 2009 12:29

Havanerus ha dit...



Companys i tant que estic decebut perquè hi ha grups del blog que no participen a la cantada, i tant.
Josep Antoni, m'agrada que sapigàs llegir i entendre, no ho puc posar en dubte, i encara no ho he fet.
Només faltaria que m'alegrés que grups del blog no vagin a la cantada.
Ja he dit que el sentiment es contradictori.
També he dit que costa molt expressar sentiments, i molts cops son mal interpretats, i aquest, ha estat un altre cas.
Però em semblen molt bé les vostres opinions, estic d'acord.
Amb el que no estic d'acord és amb la vostra forma de redactar-ho.
No es fàcil escriure els sentiments.
Un cop més Felicitats als que pugen al entarimat, i molts ànims als que aquest any no hi pugen!!.
Salut Companys!!.

Per cert, voleu dir que els Arjau ho fan bé?.
Els haurè de tornar a escoltar!!.

També us he de dir que un blog es nudreix de comentaris, i amb respecte hem de acceptar de tot tipus, no fa falta criticar per defensar una posició.

Salut!!.
28 abril de 2009 14:08

Anònim ha dit...



Bona nit a tothom. Veig que hi ha una mica de polèmica amb el tema Calella. No crec que ningú hagi anat amb mala fe amb les seves paraules. És normal que hi hagi qui sigui més seguidor d'un grups que d'un altre. Hi ha grups que fa més anys que canten que d'altres, n'hi ha que són més coneguts, altres que menys, etc. És normal i així ha de ser. Si a tots ens agradés el mateix, quin avorriment !!!! Crec que els que hi anem hi posarem tota la il·lusió i sentiment perquè surti el millor possible. Fins aviat. Arjau - Jordi
29 abril de 2009 22:16

Anònim ha dit...



Bona nit.Jordi tens raó.Hi ha gustos per tothom i tots els grups tenen els seus seguidors però el que no està bé(és la meva opinió) és augurar que perquè no hi van segons quins grups que hi han anat sempre des de fa molts anys,la cantada pot decaure o baixar de qualitat pels capricis d'algu.algu??
Us desitjo molts èxits i estic encantat de que hi sigueu aquest any.Josep Antoni
29 abril de 2009 22:56

Havanerus ha dit...



Companys, Amics i Saludats......
Que aquest any que comença estigui carregat d'emocions, de delicisos moments, de bon rotllo, d'alegria, i també, perquè no, d'havaneres a dojo!.

Bon Nadal i Feliç any nou, tot i que serà un deu!.
23 desembre de 2009 10:38

Anònim ha dit...

luzquebrilla ha dit...

M'encanta El negro cantada pels Arjau,és una havanera tradicional popular que qualsevol bon baríton si pot lluir,els Jordis la treuen magistralment. Aquesta combinació de força i tendresa embriaga com diu la cançó però a l'oïda.Crec que a Torrevieja és molt popular,aquí potser no és de les més cantades però penso que tothom l'hauria de sentir per aquest fantàstic duet,a més a més acompanyada per la guitarra de l'altre Jordi sona com "hechicera".
Repeteixo fantàstic "El negro" dels Arjau!!.
12 gener de 2010 15:28

Anònim ha dit...

oscar ha dit...

Bon dia.Jo també estic d'acord amb tu Meritxell.Quan vaig a una cantada vull sentir havaneres que parlin del mar,els mariners,les barques...ambient mariner.I sí és d'amor o desamor que inclogui el mar com aquestes meravelloses Vestida de Nit i Pensaments que han sigut tan votades.
Si fóssim gavines és la que més m'agrada d'en Mus però les seves lletres solen a ser massa grises per molt que expressin sentiments reals i profunds.
Aquesta d'Alguns Matins no m'agradaria sentir-la en cap cantada...no és el que espero d'una cantada d'havaneres.
Quan llegeixo aquesta mena de lletres em recorden els articles de les revistes d'autoajuda,de psicològia on els professionals donen consells als lectors amoïnats que hi escriuen.
Massa prosaic i poc imaginatiu...per una cantada com heu dit de l'Aute o en Victor Manuel perfecte però les havaneres han de tenir aquest toc de fantasia,d'encís poètic,d'alegria o angoixa ...relacionat amb el mar i les seves influències sobre els homes i dones...no han de ser mai una revisió i reflexió psicològica.
Si Fóssim Gavines sí.Un 10.I Escolta es Vent,però aquestes que composa de tan en tan com aquesta que heu transcrit....no són en absolut del meu gust.Ho sento.És la meva opinió.
6 febrer de 2010 12:23

Anònim ha dit...

Feli ha dit...

Anna Maria;saps que vas tenir una idea molt bona parlant d'ensenyar Pescador Sóc d'una Cala a la mainada?
La meva germana que té una escola per reforç i activitats extraescolars ja l'ha portat a classe i no t'imagines l'èxit que té i la meva veïna l'ha ensenyat al grup d'esplai.

la mainada la troben super alegre i divertida i arrel d'això fan preguntes marineres i demanen més havneres!!

Tony,ja veus quantes idees sorgeixen del blog!

No vull dir que sigui una havnera per mainada.Als grans també ens agrada molt però la lletra i l'alegre tonada la fa molt adient per la mainada..si no hi havieu pensat..ja ho tenim aquí!

Espero que estiguis contenta Anna Maria.No la canta el teu grup però té molt èxit i bona acollida.
Molt bona idea noia!estàs sempre amb tot amb el teu grup!com ha de ser!!

A esperar el resultat ara!!! petons
25 febrer de 2010 12:39

Anònim ha dit...

Feli ha dit...

Quan sabrem els resultats de les havaneres més boniques de la història pel record Tony?

Segurament deus estar ocupat i aquesta colla d'enamorats de les havaneres ja et donem massa feina oi?

Quan tu puguis doncs Tony.
Quina llàstima que ja és la ultima votació!.
Petons per tothom.
1 març de 2010 18:38

Anònim ha dit...

Feli ha dit...

Bon dia a tothom.Escolteu si us plau.Tinc una proposta a fer;
estic llegint que hi ha dues persones que es lamenten de no haver pogut votar.
Tinc els sogres i la germana de la meva sogre enfadats perquè no els hi vaig dir i tampoc han votat.
Estàn fent informàtica i català a l'esplai..que si volien practicar,que si a ells els encanten les havaneres i van a l'arbreda de Palamós a l'estiu,que si belluguen els mocadors amb la Bella Lola(ja el tenen a la mà des què comença la cantada...entre vosaltres i jo...) i es tornen roncs amb el visca Catalunya del Meu Avi...en fí que em tornaran lela!!

I tu també Tony dius que eres tan feliç d'obrir el blog cada matí i veure tot aquest moviment..tots estavem entretinguts i interessats i escoltant més haveneres que mai.

En fí,que us sembla si fem la darrera tria?
A les havaneres podem distingir dos temes presents i ben diferenciats;l'amor romàntic i el mar amb els pescadors.
Havaneres exclussivament romàntiques i havaneres exclussivament marineres per posar-lis un títol;les de xarxes,mar i llops de mar.

Què us sembla si escollim les havaneres romàntiques més precioses pel record i les estrictament de tema mariner?

Això ens permetrà endissar-nos més encara em aquestes meravelloses creacions,descobrir-ne més,debatir i en fí continuar la tasca de suport i difusió del gènere?

Tony,no em renys!no et vull donar feina però no em diguis que no!!
Vinga,que tu també estàs tan encantat que ens ho encomanes!!
Entre tu i l'Anna Maria dels Port Bo no heu deixat mai d'encomanar il.lusió per aquest preciós estil.
En sou els culpables!!

Siiii????segur que tothom estarà content!i tinc la sogre aquí al costat que ja vol votar!!!

Escolteu,podem votar-ne només dues de cada,així no tindràs tanta feina Tony.I sempre n'hi ha una o dues que són les més preferides,no cal triar-ne quatre.
Dues de romàntiques i dues de marineres.

Espero que algú comenci i això voldrà dir que accepteu?

Una abraçada a tothom i VISQUEN LES HAVANERES I EL BLOG D'EN TONY!!
5 març de 2010 12:03

Anònim ha dit...

Feli ha dit...

Gràcies amics.Quina alegria.Sou un 10!
A veure si coneixem més cançons!
Doncs ja tinc als sogres i la tieta aquí al costat.

Votaran amb el meu correu perquè encara no han arribat al tema dels e-mails.
Estan encara amb el word,la barra d'eines etc.
però buscaran la pàgina web un per un,fins arribar a aquí ( amb la meva ajuda i això vol dir que farem tres comentaris amb el meu nom Tony)teclejeran les cançons i segurament saludaran algú...què poc costa de vegades fer contenta la gent oi?

Una abraçada a tothom!!
6 març de 2010 11:10

Anònim ha dit...

Feli ha dit...

GELOSA D'UNA GAVINA???quina idea més emotiva i meravellosa!

Jo també l'hagués votat!! no tinc adjectius per descriure el que inspira aquesta lletra.

És expresat amb senzillesa però té una sensibilitat tan gran!!

El trosset de "d'ella la vista no aparta doncs ella és el seu amor" és molt emotiu.

Una lletra sublim!

Anna Maria moltes gràcies per haver-la transcrit.

El que veig és que el que a tu t'agrada més i valores en les lletres són les metàfores i la imaginació que és precisament el que els entesos en poesia diuen que és essencial per escriure poemes.

La Cançó del Verd Mar,Pensaments,Malalt d'Amor,Mirada Blava,Ulls Verds...tot paraules belles i sublims.

A mi també m'agrada.Hi ha moltes havaneres d'aquest caire.Els boleros solen a ser més realistes i amb paraules més d'estar per casa.

Aquestes lletres són una verdadera meravella.
A veure si puc trobar aquesta cançó.
petons.
27 març de 2010 20:12

Anònim ha dit...

Feli ha dit...

Em sap greu que els Arjau no siguin a la cantada de Calella aquest any.
Espero que hi tornin a anar l'altre que bé i que per molts anys,com molts grups,puguin tornar-ho a repetir.

De tota manera m'agraden tots els grups d'aquest any.Tots quatre són execl.lents representants del món de l'havanera i potser Els Cremats faran agafar afició a públic més jove.

Ferràn gràcies per la informació que ens dones.
També vull dir-te que et considero un lletrista i compositor de música que promet.També el teu company Adam amb la seva bonica "Brodadora" però si he de ser franca,sap molt greu que hàgiu desfet un grup que ja s'havia fet un nom i que havieu estat a la cantada de Calella de l'any passat.Això va ser tot un somni suposo per un grup que no hi havia estat mai.
La majoria dels seguidors de les havaneres ho trobem incomprensible perquè portaveu un bon camí i quan les coses estan ben encarrilades i van bé que es trenquin...no és gaire lògic ni sol donar bons resultats.
Us desitjo bona sort a tots però en sembla que us podeu haver equivocat.
És la meva opinió.

Anna Maria carinyo,ja tens raó amb el que dius que aquesta mena d'havaneres a gent impresentable no s'haurien d'escriure mai.

La Celia segurament deu haver tingut alguan vivència trista personal i per això parla tan cruament i sembla que amb dolor.

Té raó quan diu que aquesta mena de dones encara tenen sort i que les dones sensibles i que estimen de cor,incapaces de fallar a la seva parella de vegades no tenen la mateixa sort!és fort i més com ella ho descriu aludint a lletres de Na Nena i Pensaments..però es que es deu haver trobat amb alguna experiència desagradable pobreta.

Mireu,no es pot generalitzar a la vida.No s'enten i no és justa molta vegades però hem de tenir esperança de pensar que la sinceritat i l'AMOR sempre serà recompensat.

I sí que ets molt poeta tu també maca.Has dit unes paraules precioses.
Au, no t'entristeixis.
Una abraçada a tothom.
Ah i és veritat que la Neus de Cubacant grabarà Pensaments amb els Port Bo? Seria sensacional i una genial pensada perquè la gent que la van sentir a la Bisbal diu que va fer emocionar.

Felisa Aran
9 abril de 2010 11:24

Anònim ha dit...

Feli ha dit...

Bona tarda.Ja he deixat el meu comentari a Cançons sota la meravellosa Pensaments.
Fantàstic el que ha fet amb la seva neta Quima.

Tony,i tan que ens agraden les teves cròniques.Són per gaudir i plenament com diu en Nando amb música de fondo d'havaneres.

Estic encantada de que per fi Cubacant sigui aviat al blog perquè jo no sabia mai on deixar el meu comentari i em sembla que tothom es deu trobar igual.
Veig que l'Anna Mª i algú altre en van parlar a Havaneroteca sota el cd però serà logicament fantàstic tenir-los en el seu blog!!
No triguis gaire Tony!! Una dona que entri a formar part del món de l'havanera!! TOTES LES DONES LI HEM DE DONAR SUPORT!!

MOLTA SORT NEUS!! FINS AVIAT AL NOU,FUTUR BLOG CUBACANT!!

I,sí,un Facebook no té res a veure amb un blog.Està bé per qui li agradi però a casa no en som gaire amants perquè el meu fill hi va tenir un bon disgust.S'ha d'anar molt en compe amb aquestes coses de fotos i noms per la xarxa..hi ha gent que hi posa la mainada,ecografies...vaja això volta per tot el món i pot portar problemes...ho trobo una intrusió en la intimitat però es clar que ningú hi és obligat i...pel que li agradi fantàstic..tothom és lliure.

Un blog i més com aquest és quelcom que aplega gent interessada en un tema per tal d'estar informats i gaudir sanament.
Penso Tony que tu vas encetar un blog amb molt bon gust i sensibilitat i amb les teves precioses cròniques i el comentaris sobre poesia i lletres i la bona idea de l'Anna Mª de posar-hi poemes ara és un blog seguit i admirat amb classe i és tot un plaer i un honor creu-me poder col.laborar en la mesura que tots puguem i sabem
Una abraçada a tothom i...espero trobar ben aviat el raconet de Cubacant! Gràcies.
Feli Aran
14 maig de 2010 19:45

Havanerus ha dit...



Bona tarda companys.
El bloc s’ha fet una mica més gran. D’aquí pocs dies, complirà dos anys d’existència però abans que això passi, ha crescut tecnològicament parlant.

No sé si us ha passat alguna vegada que us han preguntat per aquest bloc, i no heu sabut donar l’adreça correctament. Es normal companys, es una adreça que tot i que la primera paraula és fàcil, la següent no ho és gens, però quan es busquen blocs gratuïts has d’acceptar aquestes condicions i és el que hi ha.

Doncs bé, he volgut fer un pas més enllà i he volgut trobar la manera de donar a conèixer les havaneres a través del bloc d’una forma més senzilla.
Ara podrem donar a conèixer Les Havaneres simplement dient.....

havanerus.com

Quedi clar que la paraula no existeix (pel moment) però m’agrada molt i acostumo a utilitzar-la per tal de mencionar, tant als grups que canten com als afeccionats que anem a les cantades.

Ho podeu provar posant aquest nom a la direcció d’Internet on voleu anar:

www.havanerus.com

Havanerus, salut, força i havaneres a dojo.
7 juny de 2010 22:19

Anònim ha dit...

oscar ha dit...

AL PIRATA JOAN TORRELES l'he sentit per l'Arjau i els Bergantí amb molt bones interpretacions i coincideixo en que és una havanera de qualitat,de tema diferent als habituals i tradicionals de les havaneres perquè crec que només hi ha aquestes dues d'en Carles Casanovas sobre pirates si no m'equivoco.

La música,també coincideixo en que és molt bona i"s'acobla" perfectament a una lletra força inspirada.Recomano aquesta havanera a tots els que no la coneguin.És de les millors en català.

Anna Maria,n'has fet una bona presentació,com totes les que t'he llegit.Sempre encomaneu ganes de conèixer cançons al blog Port Bo i ens decobriu matissos i sensacions.
No havia llegit mai enlloc comentaris sobre lletres de cançons ni havia pensat que s'en fessin.
Ha estat tota una novetat i molt maca i encertada i penso que amb els reportatges d'en Tony ha donat una personalitat caracterítica al blog.
M'agrada molt.

També vull dir que he escoltat Gelosa d'una Gavina per Barca de Mitjana.No us la perdeu!Us agradarà molt.No sé si algún grup del blog la canta però és un 10 aquesta havanera de la senyora Antonia Vilàs tal com Mare Vull Ser Pescador.


Molt bona temporada a tots els grups i malgrat aquest any els Arjau no siguin a Calella,el bon nivell de tots els grups i de la convidada Silvia Perez Cruz ens augura una fantàstica cantada de Calella 2010.

Fins aviat amics.
9 juny de 2010 18:31

Anònim ha dit...

Silvia ha dit...

El proper dissabte dia 11, a les 18.00 h es celebrarà al Teatre Municipal de Palafrugell la II edició de Havaneres per La Marató de TV3, amb la participació dels grups: Arjau, Peix Fregit, Bergantí, Cubacant i L¨Empordanet i la col•laboració del Mestre Josep Bastons.
Les entrades es poden adquirir a traves del Telentrades de Caixa Catalunya i a les taquilles del teatre.

Sens dubte una bona ocasió per gaudir d'una excel•lent cantada amb la major part dels bons grups que tenim avui en dia compartint escenari, i a la vegada poder col.laborar amb una de les millors campanyes solidaries que es fan al nostre país.
8 desembre de 2010 21:43

Havanerus ha dit...

Bon dia companys, per un motiu tècnic que desconec s'han esborrat els comentaris que hi havien en aquest grup.
Els he intentat recuperar de la millor manera possible.

Salut, força i havaneres a dojo!

Inici Bloc