dimarts, 15 de juliol del 2008

57

l'Empordanet

Components:
Pere Molina: Tenor.
David Menor: Bariton.

Xavi Jonama: Baix.
Lluís Bofill: Guitarra.



Una mica d’història……….
El grup l’Empordanet, neix l’any 2003 amb la unió de dues generacions de cantaires de havaneres. Per una banda tenim l’experiència de un home que va acompanyar als fundadors del grup Port-Bo fins que aquest li donaren el relleu. I per l’altra banda, la joventut, amb el que això significa.
Si ens fixem en l’any de creació del grup, podríem dir que és de nova creació, però heu de pensar que un dels components, en Càstor, començà l’any 1972, i la resta, en Pere, Xavi, i Lluís, varen començar a cantar Havaneres per allà l’any 1995.
Tots ells han format part de altres grups, i us en faré quatre ratlles.
En Càstor Pérez, com he dit, l’any 1973, s’integrà als Port-Bo per acompanyar musicalment les veus dels cantaires Morató, Mir, i Xicoira. Aquests, estigueren al grup fins l’any 1977, llavors decideixen deixar pas.
És llavors quan es fa càrrec del grup fins l’any 1993.

Poc després marxar del grup, i començà una nova aventura amb en “Fonsu” Carreras, creant el grup Duet per l’any 1995.
Es podria dir, que és llavors quan sorgeixen altres duets, com el que varen formar en Pere Molina i en Xavi Jonama.

Aquest parell, venen del grup Àmfora, format l’any 1995, i varen estar interpretant havaneres fins que es formà l’Empordanet.
I per últim, i no menys important, en Lluís Bofill, que ha estat cofundador del grup Els Cremats, els quals també varen tenir els seus inicis per allà l’any 1995.
Va ser fundador del grup El cafetó l’any 1997. I l’any 2001 enriquí la cobertura musical del grup que havia format en Càstor i en Fonsu, el Duet.

Amb la mort d'en Càstor Pérez el 10 de novembre de 2010, el grup es veu obligat a buscar un relleu, i incorporen a David Menor per cobrir la corda de bariton, passant a en Xavi Jonama a cobrir la corda del traspassat Càstor (baix).

Principals actuacions........
Com ja heu pogut veure, porten molt i molts anys interpretant cançons per les nostres terres. Per tant, el resum de principals actuacions el faré resumint el que han fet tant per separat, i que han fet plegats....
Mostra de l’Havanera Catalana a Palamós. (1995;1999)
Cantada d’Havaneres a Calella de Palafrugell. (1995;1997:1999:2000;2001;2002;2006;2008;2012)
Mostra havaneres del Baix Llobregat.
Lloret.
Girona.
Lleida.
Barcelona.
Menorca.

Actuacions fora del PaísMondragón
Bilbao
Valladolid
Torrevieja
Holanda
Haití
AnglaterraFrança
Cuba.
Aquest pais mereix una atenció especial, doncs en Càstor Pérez, consta com a coordinador de estudis de l’havanera a la península. Per tant, us podeu imaginar els cops que en Càstor ha estat en terres cubanes.


Conferències i col·loquis........
Mayorga de Campos: 1a Trovada de Habaneras de Castilla.
Serós (Lleida): Conferència sobre El món de l’havanera dins de les XI Jornades de Cultura.
Olesa de Montserrat (Baix Llobregat): I Mostra de l’havanera del Baix Llobregat.
Exposició: 100 anys de l’havanera a Catalunya.
Port au Prince (Haiti): Presentació de la conferència amb il·lustracions musicals.
L’Havana (Cuba): Conferència amb il·lustracions per el 14º Festival de Habaneras en La Habana.
L’Havana: Creació i supervisió del Racó de l’havanera.
L’Havana: Supervisió de Exposició Aproximació a l'havanera.
Ripollet: Col·laborador de Cent Anys d'havaneres a Catalunya.Terrassa: Col·laborador de l'Homenatge a Josep Lluís Ortega Monasterio.
Pals: Conferència il·lustrada Vol de Gavina.
Montcada i Reixac: Jornades de l’havanera.
Montcada i Reixac (Vallès Occ.) 10è aniversari del grup L’Espingari.

Discografia........
Indians (2004)
Heretatge (2006)
Lejos de Ti (2012)

Dades de contacte........
Carrer Raval inferior 6
Palafrugell
Telèfon: 972 30 13 81
e-mail: info@lempordanet.net
www.lempordanet.netEl meu comentari........
Si coneixeu l’Empordanet, ja sabeu, que tot el que digui, és poc.
I els que no els coneixeu, doncs no trobaré paraules per descriure-us el que son capaços de fer quan es posen a entonar.
És un conjunt que tant en instruments com en veus, està molt compensat. El descobriment d’aquest grup, sincerament, no el recordo. Solament sé que quan tinc la ocasió vaig allà on sigui, i allà on posen la seva empremta, també els segueixo.
Com podreu llegir si us endinseu al blog, sento admiració per la guitarra d’en Càstor.
Per mi, és una de les dues millors guitarres dins el mon de Les Havaneres.
Conec que a ell no li agraden aquest comentaris doncs pensa que no hi ha per tant, però Mestre, ja et vaig dir, que hi ha cops, que no em puc callar, i aquest torna a ser un d’aquells moments.

I ara que he viscut de prop, -en primera persona- el teu sentiment i amor per el gènere, només puc ser agraït amb tu i amb la teva feina.
Mestre, no paris.......continua fent el que fas, que els seguidors en gaudim dia a dia......

Mira, si hagués escrit això quan vaig crear el blog, m’hagués deixat molts detalls per explicar, i ara que em dono conta que em falta quelcom al blog, i és un dels grups més importants, no tinc prou espai per descriure-us.
Que difícil que és això!!.

Doncs bé, dir-vos que les veus tant d’en Pere com d’en Xavi, son clares, netes, senzillament dolces.
I que voleu que us digui del jove del grup, en Lluís, doncs que musicalment, és molt i molt bó, domina el punteig de la guitarra com pocs.
En fi, companys de l’Empordanet, si us plau, no pareu de créixer, els que us seguim, en gaudim en cada moment, en cada actuació.....Per molts anys!!.

57 comentaris:

Silvia ha dit...

Ja hi son tots !
REPOKER D´ASOS ....

Unknown ha dit...

L'Empordanet són un dels millors grups,per mi el millor del panorama actual.
La meva familia i jo hem gaudit totes les cantades on hem anat.
Les guitarres d'en LLuis i d'en Castor són les millors del món de l'havanera i les seves veus esplèndides.I com tu dius Tony l'acompanyament musical pot ser envejat per qualsevol.
El que passa és que són massa modestos i senzills i això fa que no acabin de tenir la fama i reconeixement que es mereixen.
Els Port Bo per exemple són molt bons i m'agraden però sempre han sabut buscar col.laboracions amb cantants famosos.Tinc els meus dubtes de que si sense aquest factor tindrien l'èxit i la fama que tenen.
Això en el món artístic es fa molt important i els Port Bo sempre ho han sabut fer molt bé.Si fins i tot pel que veig al blog,compten amb uns seguidors entusiastes i incondicionals que han sabut encomanar un entusiasme pel grup com pocs ho saben fer.I les lletres d'en Casanovas!és d'admirar i ho dic sincerament que uns seguidors esmercin tants esforços per donar a conèixer l'obra d'un compositor.Ni jo sabia que en Casanovas n'hagués escrit tantes i no havia pensat en els significats i missatges força brillants la veritat que els hi troben a les seves lletres.Fins i tot la meva dona escolta Lola la Tavernera amb un somriure als llavis imaginant la Lola i el mariner tibat i fort alimentant-se de petons i pa amb ví i sucre en un piset del barri antic de Palamós!
Deu n'hi do!
Bé doncs merit dels seus seguidors!
Tan debo els altres grups tinguin algun dia seguidors entusiastes que els agradi escriure i omplin el blog de comentaris sobre la música i creacions meravelloses de tants autors com hi ha en el món de l'havanera que haurien de ser tan reconeguts al menys com en Carles Casanovas.
Empordanet molts èxits,torneu l'estiu que bé a Calella que hi falteu i que arribeu a ser reconeguts com us mereixeu a casa nostra i arreu.
Tony,felicitats per el magnific blog que la veritat,ves per on ha tingut embranzida per...un pitram que enamora!!Les dones sempre ho acaben inspirant i omplint tot!!
A reveure.

Havanerus ha dit...

Hola Pau.
Gràcies per el teu cometari.
Coincideixo amb el que dius quant a l'Empordanet, crec que ho deixo palès a la presentació i als escrits que hi ha al blog quant he tingut la sort de escoltar-los.
Hi ha factors que no he comentat gaire, i que poc a poc vas descobrint dia rere dia.
És el fet de trobar molt bona gent dins els grups, i a l'Empordanet com en altres grups, els tens tots.
Formen un equip perfecte, metòdics, constants, i amb una constant evolució.
Sota la meva opinió, al llarg d'aquesta temporada ha estat el grup més regular.
També és cert que han fet menys cantades que altres, però en la quantitat tampoc en faig jo la mesura.
Company, un cop més, gràcies per el teu comentari.

Salut!!

Silvia ha dit...

Crec que el més important per qualsevol grup es tenir els seguidors a les seves cantades, Tan es si al blog hi tenen 600, 1000 o 20 comentaris d'elogis o critiques, on reialment poden sentir l'admiració i l'estima dels seguidors es a qualsevol cantada que facin al cap de l'any, i estic segura que d això en gaudeixen tots els grups que es troben en aquest blog.

Que millor que estar a una cantada ple de gom a gom de gent que estima i li agrada el genere

Petons

Unknown ha dit...

Què tal?felicitats pel magnific blog Tony.Com altre gent que conec el segueixo fa temps però no comentava.Ja he deixat el meu comentari al blog Port Bo i ha quedat clara la meva opinió però discrepo amb tu Silvia quan dius que és realment a les cantades on només es veu l'estima i admiració per un grup.Això està clar que no és en absolut així.Hi ha molta gent admiradora que no té ocasió d'anar a massa cantades per motius de feina o personals o de la mena que siguin però que demostren el seu suport i estima comprant CDs i comentant en un blog això no és pot negar de cap manera.De la mateixa manera que es pot estimar algú i no tenir l'oportunitat d'estar sempre al seu costat però amb sentiments sincers demostrar-li molt més amor que un altre que estigui tot el dia al seu costat.
En canvi hi ha una pila de gent que va a les havaneres per què sí,perquè són vacances o la festa major,per passar l'estona i per distreure's una mica però ni compren música ni difonen l'obra d'un compositor o un grup.
Jo mateix sóc un amant de les havaneres i admirador també dels Empordanet però per motius personals només puc anar a tres cantades durant tot l'any.No per això considero que sóc menys admirador i els tinc en menys estima i difong el seu art menys que els que s'hi passen la vida a les cantades.Al contrari em compto junt amb la meva familia,entre els seus admiradors més entusiastes.
La meva admiració pels comentaristes del blog Port Bo és ben sincera.Crec que no es pot demostrar més carinyo a un grup i a l'obra d'un compositor tan si s'hi pot anar en directe com si no.Ja m'agradaria a mi que els Empordanet tinguéssis tots aquests amics que tenen les ganes i il.lusió d'un cop o dos a la setmana connectar-se per parlar de poesia,música i i els seus cantants preferits.Si això no és admiració i carinyo ja em diràs que és.Em fa enveja sana el blog Port Bo.Respira admiració i afecte a dojo i bé... els ha tocat als Port Bo,guapos,seductors,bons cantants,admiradores incondicionals mones amb pitram que enamora ...per mi no n'hi per tan amb aquest grup però és així,"al Cesar el que és del Cesar" "chapeau" pel blog Port Bo...millor per ells.Tenen bona estrella ja ho he dit.
A reveure.

Unknown ha dit...

Bona nit amics.Deu n'hi do quina xerrera tenim aquests dies tots i quina activitat al blog Tony.
Fantàstic que les havaneres o cançó de taverna despertin tant interès i passió.Jo voldria demanar alguna cançó del grup a Cançons quan et sigui possible.Ja veig que has estat molt ocupat amb les magnifiques cròniques però Cançons és una part del blog preciosa i entranyable.
Podria ser per exemple Los indianos,Si fossim gavines o La havana se llama Elena?
Us deixo un moment amb la meva dona que també hi vol ficar cullerada i no té adreça.
Gràcies per tot Tony.Una abraçada.
Pau.

Hola a tothom.Voldria dir que com en Pep penso que de vegades no es pot anar a tots els concerts que voldriem però l'estima i admiració es pot demostrar també comprant i parlant dels treballs dels grups.
Per això aquest magnific blog Tony és tan important i entranyable per la difusió que fa del gènere.És encisador;les cròniques,les cançons,les fotos i com no?els comentaris dels seguidors.
Tot i no compartir tanta passió pels Port Bo(encara que m'agraden com els peix Fregit) també felicito sincerament als comentaristes del seu blog perquè no hi ha dubte que fan i han fet un treball digne d'admiració pel seu grup i tot el que fan per donar a conèixer la creació artística d'en Carles Casanovas és més que lloable.
He de dir que no coneixia Bolanera i Un Cant d'Amor i ara són unes de les meves preferides perquè són esplèndides les dues.
En quant a que són guapos i ajuda doncs si que ho són,però en Lluis Bofill també n'és molt i un dels millors guitarristes del pais.
Què el fisic és molt important per tots homes i dones i que sempre agrada admirar un home guapo i una noia bonica de bon pitram?..és ovbi.Però hi ha d'haver-hi un bon fonament també sino no duraria l'èxit gaire.
I en Càstor és diví amb una senzillesa i saber estar com pocs.
El meu Cd preferit és Indians;una meravella;Na Nena,Havaneres de Cadiz,los Indianos,la meravellosa Vestida de Nit.
Un Cd per somniar i que aconsellaria que els comentaristes
del blog Port Bo escoltessin com nosaltres també escoltem els treballs del seu grup.
Tot és art i música i els amants d'aquest gènera hauriem sempre de compartir el nostre gust per la bellesa vingui del grup que vingui.
Bona nit i a reveure.Helena

Silvia ha dit...

Hola Pere

M'han agradat molt els teus comentaris i ara que has començat, podràs veure que sempre es troba una estoneta per comentar allò que ens agrada sigui del teu grup preferit o de qualsevol altre que t'agradi.

Som molts els que per diferents motius no podem assistir a tantes cantades com ens agradaria, però gràcies en Tony i aquest blog podem estar mes o menys al dia de com van les actuacions, on es fan i tenim noticies i el millor de tot vas coneixen grups , treballs i gent que d´altre manera seria bastant mes dificil.

Vols dir que L´Empordanet o els Peix Fregit per exemple no tenen seguidors com elPort-Bo ??? jo crec que si, pero potser els del Port-Bo, som mes expressius, no se aixo ens ho podrà dir en Tony, que els segueix a tots.

Fins aviat

Unknown ha dit...

Hola a tothom.Silvia com que dius Pere no sé si t'adreces a en Pep o a en Pau que sóc jo.Si sempre hi ha un momentet per fer algun comentari sobre el que ens agrada i admirem, penso que més que res ha d'agradar escriure com els comentaristes del blog Port Bo i sobre tot admirar un grup i un compositor molt com ells fan.Jo no sé tan d'expresar-me escrivint però també diria la meva encara que fos poca cosa sobre les cançons del meu compositor preferit o n'escriuria un tros.
Parlant d'això voldria demanar a en Tony o algú que la sapiga,la lletra d'Anna del Mar.La meva mare i la meva filla s'en diuen i em faria gràcia tenir la lletra d'aquesta havanera que vaig sentir un estiu a l'Arbreda ara no recordo per quin grup.Tony veig que en vas posar un tros però no la vas acabar..podria ser possible tenir-la sencera.
Tony que vols dir concretament quan dius que ´son el grup més regular?
no acabo d'entendre a que et refereixes.
La meva dona també li agradaria si puguéssis posar alguna de les cançons de l'Empordanet que et va demanar.No n'hi cap encara.Quan tinguis un moment..t'has dedicat més a les cròniques ja ho veig però l'apartat Cançons és també un dels més bonics del blog.
Gràcies a tots i a tu Tony especialment,repeteixo per crear aquest esplèndid blog.fins aviat.

Unknown ha dit...

Bona tarda.A l'amic Nando del bog dels Bergantí dir-li que té tota la raó que l'amor per les havaneres ens ha s'unir a tots i està per damunt de tot.Estaria molt bé que s'animessin a comentar més gent d'altres grups i que entre tots hi hagués una tertulia de comentaris enriquidors sobre el gènere cadascu des del blog del grup que més admira però compartint opinions(no hi fa res que siguin contaries.això és el debat)i gustos sempre amb simpatia i bona voluntat.
I per afegir-me de bon grat a la teva idea et contestaré a la pregunta.
M'agraden les havaneres i a cançó de taverna en general perquè em porta records d'infantesa,perquè el meu avi era pescador a Cambrils i solia cantar-ne amb els amics de manera senzilla però amb alegria i posant-hi el cor.Són cançons del poble,de la gent que viu amb senzillesa però amb el cor ple d'amor a la terra i les seves arrels.
Em fan sentir nostàlgia,però una nostàlgia alegre després de tot.

Tony,una de les nenes del blog Port Bo ha comentat sobre una pissarra de peticions de cançons.Ho he intentat però no m'en surto.Ho intentaré però per si de cas falla la meva petició és El Barquito de Nacar o alguna altre dels Empordanet que no n'hi ha cap d'ells encara! després també Anna del Mar que la vaig sentir un any a l'Arbreda per la meva filla i la meva mare que s'en diuen.
Es veritat que les altres seccions del blog estan bastant oblidades i podrien estar plenes de comentaris amb tants seguidors com tenen els grups...jo he deixat també el meu comentari sota la crònica del grup a la fira dels Indians de Begur.De mica en mica amb temps aniré deixant també comentaris sobre les cançons.
Bona tarda i salut a tothom.

Unknown ha dit...

Per cert que vol dir això des comentaris de seguiment?ens hi hem d'apuntar?

Havanerus ha dit...

Hola Pau.
Gràcies per les teves paraules. Com tu, també li he agrait a en Nando les paraules que ha deixat al blog dels Bergantí.
Tan de bó, la gent sàpiga compartir un blog, opinar sense fer mala fé, sense voler fer mal, o simplement opinar per portar la contraria i fer mal.
Tan de bó, però sincerament em fa una mica de por.
Darrerament he afegit una peça interpretada per L'Empordanet. A la secció cançons.
Ja he vist que has posat el comentari a la pisarra, però per si algú no troba el lloc, us explico:
La pisarra, es un objecte que apareix a la part dreta sota el nom de "La pisarra de les sol·licituds". Si no hi apareix res, has de actualitzar la pàgina, es a dir, tornar-la a carregar, doncs com hi ha tantes imatges, depen de la conexió, costa una mica.
El que comentes de comentaris de seguiment seveix per que cada cop que algú contesta en aquest lloc, a tu t'arribi un correu electronic amb el que s'ha dit. Si vols estar actiu al blog, i continuar amb aquestes bones tertulies i opninions, et recomano que el marquis.
Pau, espero que gaudeixis, Na Nena de L'Empordanet, ara he de mirar quina toca....

Salut Company i gràcies de nou.

Unknown ha dit...

Bona nit.Tony,no puc deixar de tornar-te a agrair el magnific blog que has creat.He passat una bona i ben aprofitada estona llegint els reportatges de les cantades;MAGNIFICS NOI! i també he deixat els meus comentaris a la cançó NA NENA i a les dues de la Glòria Cruz i en Càstor com a intèrprets meus preferits.
La meva dona ja ho va deixar el seu comentari sobre UN CANT D'AMOR i BOLANERA d'en Casanovas que no coneixia i ara ja les compte entre les seves preferides també i jo també ho he fet amb una de les meves preferides d'ell,PESCADOR SÓC D'UNA CALA.Però em sembla que ell no l'ha grabat mai i tampoc la canten segons m'han dit...?em sorprèn perquè és una de les peces més ben aconseguides sobre el mar i els pescadors.
És ben veritat que la secció Cançons hauria d'animar-se amb més comentaris perquè és esplèndida i m'ha sorprès que una havanera tan
magnifica,per mi la millor,com és VESTIDA DE NIT no en tingués ni un!!!o és que els amants del gènere no la coneixen!!!
I Tony si us plau quan puguis,posa la música..no la deixis sense música,la meravellosa música d'en Càstor...aquesta obra mestre ho ben mereix.
LA MEVA FADA,tampoc té música.
Gràcies.I tan que hem gaudit NA NENA i tota la secció completa.
una abraçada.

Unknown ha dit...

Bona nit amics de Les Havaneres.Havia fet algun comentari amb el meu marit Pau.Gràcies Tony per les teves paraules i posar Na Nena interpretada per l'Empordanet.
Amb Vestida de Nit i La Barca Xica és de les meves havaneres preferides.
He llegit tots els vostres comentaris d'aquests darrers dies i us felicito a les comentaristes del blog Port Bo pels magnifics comentaris sobre Pensaments.Jo també la trobo una cançó preciosa i l'acompanyament dels Montgrins encara li dona més segell de cançó amb classe com dieu.Parleu de lletra poètica a l'estil clàssic i això em recorda la cançó Ulls Verds de Josep Miquel Servià:
"Ulls verds de mirada tendre que no puc aconseguir,qui pugués els teus ulls prendre i d'anyorança morir".
Són lletres,aquesta i Pensaments, que ben ve podien ser de poetes clàssics,teniu raó,perquè canten a l'amor que sembla dificil d'abastar i que per això "fa morir" o preguntar-se perquè "no s'ha robat mai cap bes",en aquest sentit són dues lletres que reflexen molta sensibilitat i bellesa.
També he trobat molt ben feta i tot un encert la llista de les cançons d'en Carles Casanovas.
Jo tampoc n'hi coneixia tantes.Un Cant d'Amor i Bolanera les he conegudes al blog i les compto ja entre les meves preferides.
Com a seguidora de les havaneres i cançó de taverna us dono les gràcies per tota la informació sobre un compositor del gènere que sens dubte any rera any contribueix a enriquir-lo amb les seves creacions.
L'Empordanet també han triat La Xalana i Al Pirata Joan Torrelles pel seu disc Heretatge.I és així com sumant entre tots el grups i apreciant les obres de tots els compositors fem crèixer aquest preciós estil musical.
Ulls Verds,l'he sentit també aquests estiu en dues cantades dels Port Bo i m'ha sorprés perquè no sabia que la cantessin.És una meravella de cançó i als seguidors dels Port Bo que no poden tenir-la pel seu grup perquè sembla que no l'han enregistrada volia dir-vos que L'Empordanet la canten en el seu disc Indians.Un Cd magnific on trobareu Vestida de Nit,Na Nena i La Havana se llama Elena entre d'altres.
I com que heu fet un blog Port Bo tan bonic,que agrada tan a tothom,ple de preciosos comentaris i poemes a mi també m'agradaria contribuir des del blog de l'Empordanet amb un bonic poema d'un magnífic poeta català,que bé podria ser una havanera i que dedico al Tony Foixench per tenir tan amor envers el gènere i haver creat aquest blog,a tots els Havaneros que tan ens fan gaudir i a tots els comentaristes del blog que tan l'han omplert de vida i amor.
Una abraçada a tots.

DÓNA'M LA MÀ

DÓNA'M LA MÀ QUE ANIREM PER LA RIBA
BEN A LA VORA DEL MAR
BATEGANT,
TINDREM LA MIDA DE TOTES LES COSES
NOMÉS EN DIR-NOS QUE ENS SEGUIM AMANT.

LES BARQUES LLUNYES I LES DE LA SORRA PRENDRAN UN AIRE FIDEL I
DISCRET,NO ENS MIRARAN;
MIRARAN NOVES RUTES AMB L'ESGUARD LENT DEL COPSADOR DISTRET.

DÓNA'M LA MÀ I ARRECERA LA GALTA
SOBRE EL MEU PIT,I NO TEMIS NINGÚ.
I LES PALMERES ENS DONARAN OMBRA.
I LES GAVINES SOTA EL SOL QUE LLUU

ENS PORTARAN LA SALABROR QUE AMARA,
A L'AMOR,TOTA COSA PROP DEL MAR:
I JO A LES HORES,BESARÉ TA GALTA;
I LA BESADA ENS DURÀ EL JOC D'AMAR.

DÓNA'M LA MÀ QUE ANIREM PER LA RIBA
BEN A LA VORA DEL MAR
BATEGANT;
TINDREM LA MIDA DE TOTES LES COSES
NOMÉS EN DIR-NOS QUE ENS SEGUIM AMANT.

JOAN SALVAT-PAPASSEIT

Havanerus ha dit...

Moltes gràcies Helena.
Molt bonic el poema, i molt encertades les teves paraules.....
Salut!

Unknown ha dit...

Bona nit.Nando has tingut una molt bona idea.Ara m'hi poso.
El meu cd ideal per emportar-me a una illa deserta o on sigui que hi hagi quietud per gaudir-ne és:

Cd Ideal

-Vestida de Nit
-El LLop de Mar
-La Calma de la Mar
-Na Nena
-La Habana se llama Helena
-Si Fossim Gavines
-Lola la Tavernera
-Cubanita Preciosa
-La Barca Xica
-El Barquito de Nacar
-Los Indianos

Ha sigut una tria dificil Nando perquè m'en agraden moltes més però si hagués d'anomenar les deu (i m'he passat d'una)que ara per ara més m'agradaria tenir en un cd a mida per empotar-me,serien aquestes.
Carmina;noia estic d'acord amb tu.
Jo tampoc entenc com la bestiesa i la porqueria té èxit però és un reflexe de la societat actual on hi hagut una pèrdua de valors i ens hem acostumat a conviure amb la baixesa,la mediocritat i al lletjor.
Jo també opino que les cançons de taverna són d'una gran poesia i bellesa però no és el que atreu actualment al públic en general.Com més estúpides i fàcils les cançons més èxit..però sortosament sempre hi ha i hi haurà persones que ho apreciaran,se sentiran felices d'escoltar aquestes belles melodies i en parlaran i en faran difusió en un blog com el de l'amic Tony,un vailet que malgrat la seva joventut n'és la prova de que la bellesa i la bona música sempre s'admiraran.
Meritxell;si que ens agrada sentir-nos protectors i que donem empar però avui tampoc està de moda amb la lliberació de la dona i sembla que ja no puguis ni ser educat ni senyor sense que et tatxin de mascliste.A mi també m'agraden les dones amb aquell deix ingenu i una mica nenes.La vostra companya de blog en té força d'això. Es veu pel seus comentaris com aquell de que fins fa un any no s'en havia adonat de que els homes ens sentim atrets per una part de la vostra anatomia...La frescor i franquesa espontànea amb la qual ho va dir et fa somriure per la seva sinceritat en un blog força llegit i sí, té un toc infantil per dir el que es pensa,el que es porta dins i no es té vergonya de demostrar..de tota manera com a home em sembla atraient i no cal ni dir que la seva parella en deu estar encantat;bonica,sensible i nena..és el que els homes sempre hem buscat.I com diu en Casanovas en la seva cançó de la Fada i la Bruixa no hem de renunciar mai al infant que portem dins sino deixar-lo aflorar i viure la vida amb la màgia de la infantesa.Segur que no s'ha enfadat i tornarà a comentar ben aviat.
Bona nit amics.

Unknown ha dit...

Bona tarda.
Marina;no sé que pretens ni que vols dir amb el teu comentari.
Sóc seguidora de l'Empordanet però també m'agraden els Port Bo i els Peix Fregit,com ja vaig dir.
Parlo sempre des del blog de l'Empordanet com en Nando ho fa des del blog Bergantí perquè són els nostres grups preferits però amb total bona sintonia i col.laboració amb els comentaristes del Port Bo.
Uns comentaristes que parlen del seu grup preferit al blog del seu grup i estimen i difonen l'obra del compositor d'aquest mateix grup.
Gràcies a ells he conegut cançons bellissimes d'un bon compositor català com n´és en Carles Casanovas i he pogut gaudir de comentaris cultivats i bonics i de poemes preciosos.
Com a persona que estima el gènere i l'art els hi agraeixo i admiro per tot el que han fet i fan pel seu grup preferit.
Tal com vam quedar tots plegats dins del blog les Havaneres,estem aquí per sumar,engrandir el gènere i col.laborar cadascú des del seu blog amb comentaris constructius i de bona voluntat.
Marina si el blog Port Bo té tants comentaris és mèrit dels seus seguidors que són lliure de comentar i que mai s'han posat a criticar cap altre blog i si als altre grups no en tenen hauries de preguntar perquè als seus seguidors.És ben simple ja ho veus.
Veig que has entrat al blog només per deixar crítiques sense cap sentit.Estaria bé que també haguéssis deixat la teva opinió sobre el teu grup preferit en el seu blog concret,sobre qualsevol de les esplèndides cròniques d'en Tony o qualsevol cançó del magnífic apartat Cançons.Així haguéssis contribuit a aquest caliu de que parles i que segons tu els comentaris al blog Port Bo,el limiten i espatllen.
Tothom veu bellesa en aquest blog,quina pena que tu només hagis vist que hi ha un grup i un lletrista que té massa comentaris.

Unknown ha dit...

El meu disc ideal

-Vestida de Nit
-Amagada en el Far
-La Habana de llama Helena
-Havanera Embrujada
-Bolanera
-Lola la Tavernera
-Un Cant d'Amor
-Bolanera
-Cubanita Preciosa
-Drume Negrita

Una bona idea Nando.Gent com tu fan estimar el gènere.
Una abraçada.

Havanerus ha dit...

Companys, Amics i Saludats......
Que aquest any que comença estigui carregat d'emocions, de delicisos moments, de bon rotllo, d'alegria, i també, perquè no, d'havaneres a dojo!.

Bon Nadal i Feliç any nou, tot i que serà un deu!.

Unknown ha dit...

Com anem?Tony;felicitats pel magnífic reportatge de la Marató.Ens alegrem de que vagi ser tot un èxit.Tots us ho mereixeu per l'esforç que feu per difondre i fer estimar aquest bonic gènere.
Nosaltres per Santa LLucia sempre anem a Valls d'on és la meva familia i on viu la meva germana Llucia a celebrar el seu sant i ens reunim el cosins allà un cop a l'any.
A veure si el proper any es fa algun altre dia i podem gaudir-ne en directe.
M'en alegro de que us vagi agradar el poema que vaig posar sembla la lletra d'una havanera eh que sí?
Anna Maria tindrem molt en compte les sardanes del Mestre Casanovas que has posat i interpretades per la Cobla Montgrins no hi dubte que seran del nostre agrat.Tinc curiositat...no li coneixia aquesta vessant a un dels Port Bo.
I amb això aprofito per dir;REGALEU MÚSICA AQUEST DIES,HAVANERES I SARDANES...potenciarem la nostra música i ens alegrarem l'esperit!
A la pàgina web dels Empordanet hi trobareu la seva discografia i també visiteu la web de Cubacant.
Us faran pasar estones entranyables amb les seves meravelloses interpretacions de les havaneres tradicionals.(Tony quan posaràs la música a l'havanera més preciosa que s'ha composat?m'gradaria tan sentir Vestida de Nit al blog!)
També et vull dir Anna Maria que m'ha fet gràcia aquest comentari teu a en Jan de que un home com cal,sincer i de bon cor et tranquil.litza i dona esperances!!??...estiguis tranquil.la maca que actualment els homes no són com a la meva època,això està clar,però espero que no tot estigui perdut tampoc!Sempre ets molt espontànea maca!res d'esglais al cor les noies d'avui,vulgueu ecoltar una mica a les vostres avies i....tranquil.litzeu-vos sobre tot!
Jan,que siguis molt feliç i escolta això d'anar de Bolanera,ja s'està convertint en una frase de moda eh em sembla.El meu gendre i el meu marit ja la utilitzen!
Per acabar vull dir que tota la gent de la tercera edat poden anar a classes de català.No hi ha excusa!!tots els ajuntaments en fan.A veure si és un dels propòsits pel 2010!!
BON ANY 2010 A TOTHOM PLE DE SALUT I FELICITAT.
HELENA I PAU

Unknown ha dit...

Bona nit amics.Esero que hagiu començat bé l'any nou.
Voldria dir a la senyora Quima que m'ha agradat molt el seu comentari.Ha dit unes paraules molt encertades i savies.L'afecte i l'agraïment han de ser sempre recíprocs i a tots ens agrada que valorin i agraeixin el que fem i molt dins nostre sentim que ho necessitem dins les nostre vides.
No saber o no voler demostrar l'agraïment diu molt poc a favor d'una persona i no sé de quina terra és vostè Quima però a la meva La Selva,també en diem bords i malagraïts.
La nena Port Bo ens diu que si ens hem adonat de que tots els compositors d'havaneres escriuen sobre el mateixos temes i que les cançons d'en Carles Casasnovas defugen d'aquests temes típics i són en aquest sentit úniques i originals.
Doncs potser no ho havíem pensat... però tu ja ens en has fet
adonar eh? i tu dic amb simpatia perquè em fa gràcia...no s'et en escapa ni una.
I tens raó maca.Completament d'acord.En Carles Casanovas és molt bo escrivint sobre molts temes com una divertida i original cançó que relaciona aliments amb instruments musicals,El Concert,un conte amb "moraleja",La Fada i la Bruixa i una pregària marinera com La Pregària dels Pescadors i això naturalment és un valor afegit i molt interessant en la seva carrera creativa.Si no ho havíem analitzat ara ens ho has fet veure i ho tindrem en compte! tens una visió molt ample i clara de les coses nena a més a més de molt amor per aquest gènere.
He tingut una idea que us vull proposar en un altre comentari però abans vull felicitar al creador d'aquesta preciosa Flama d'Amor.
No la coneixia però està entre les lletres més bones que conec.
El món de l'havanera no deixa de sorprendre'ns amb nous poemes musicats,ja ho veieu.
I per acabar vull deixar-us un trosset d'una havanera que m'ha passat la meva jove.La Canço del Mar em sembla i que enamorarà a les noies tan apassionades del grup Port Bo.

" com m'grada ser-ne onada com m'agrada ser-ne esquitx quan et tinc tota abraçada i es compleix el meu desitg.
quan et sento bressolada i em bressoles tu a mi que en tenir-te així abraçada sento nuar-se el meu pit"

Que m'em diue nenes? ara hem de saber qui l'ha escrita!!
Fins ara

Unknown ha dit...

PROPOSTA.Per problemes domèstics ahir no us la vaig poder deixar.
Anna Maria veig que fas distincions entre lletres i melodies a l'hora de triar les teves peces preferides.
M'ha agradat molt el que expliques i he tingut una idea que m'agradaria molt que tingués bona acollida.
En aquest bonic blog ja hem posat el nostre cd ideal,la cantada ideal i l'havanera per una nit d'amor.
Jo us proposo escollir:

-Les lletres més poètiques i boniques de l'història de l'havanera.Aquelles que fóren dignes de formar part d'un llibre de poesia al costat d'autors clàssics.

-Les millors melodies de les havaneres.Les que us agradaria sentir interpretades per la millor orquestra simfònica del món.

-Finalment les haveneres més boniques que voldrieu que fossin conegudes a tot arreu i passesin a la història de l'havanera.

Què us sembla aquesta nova proposta per seguir donant caliu i color al bonic blog d'en Tony?
He pensat en quatre títols per cada una.Un sol títol s'ens faria molt dificil de triar i ahir vaig veure uns premis esportius per la tele i al pòdium hi havien quatre guardonats...vaig pensar doncs...quatre títols,us sembla bé?
així donarem més oportunitats.Hi ha tanta creativitat en aquest món de l'havanera!
M'agradaria començar avui i podriem donar de temps una setmana per cada cosa?
Voldria demanar a en Tony que sigui tan amable de voler fer els honors i portar el recompte de les votacions i anunciar els títols?
Espero quen us engresqui la idea i que hi vulgueu participar.
Gràcies amics.Una abraçada.

Unknown ha dit...

LES LLETRES MÉS POÈTIQUES I BONIQUES DE LA HISTÒRIA DE L'HAVANERA.


-VESTIDA DE NIT de GLÒRIA CRUZ

-AMAGADA EN EL FAR de GLÒRIA CRUZ

-UN CANT D'AMOR de CARLES CASANOVAS

-PENSAMENTS de CARLES CASANOVAS

Unknown ha dit...

LES MILLORS LLETRES DE LA HISTÒRIA DE L'HAVANERA


-VESTIDA DE NIT de GLÒRIA CRUZ

-EL PENSAMENT de NARCISA OLIVER

-AMAGADA EN EL FAR de GLÒRIA CRUZ

-PENSAMENTS de CARLES CASANOVAS

Unknown ha dit...

Bona tarda.Tony,no ens en dius res de la iniciativa de escollir les lletres i músiques junt amb les havaneres preferides.
Estic contenta de l'acollida que està tenint i us en dono les gràcies a tots.
Veig que hi ha bastantes coincidències i ens agradarà a tots veure quina són les que més agraden...al menys als seguidors del blog.
Espero que us aneu animant amics.
Tony,ens podràs dir si podràs fer el recomptes si us plau com vas fer amb la cantada ideal?
Jo penso que estaria bé deixar de temps fins divendres a les dotze del migdia que és quan va començar i haurem tingut tota una setmana.
Us sembla bé?
En diràs alguna cosa Tony?Gràcies a tothom amics i amigues de les Havaneres.

Havanerus ha dit...

Hola Helena.
Perdona que no hagi comentat abans la teva proposta, però, m’ha estat difícil trobar aquest breu espai de temps, per dedicar-lo com cal....
Però si en vols saber la meva opinió, et diré que........
Em sembla bé!!. Està genial!!, Moltes gràcies per aquesta pensada tant bona!!.
I el recompte de vots el faré jo, cap problema, ho tinc fàcil.
Per cert, com molt bé heu comentat, finalitzarà el període de votació el divendres al migdia.

Un cop més, dir-vos que el blog som tots, tots el fem possible, tots el nodrim, i sense nosaltres, aquest blog no te cap valor....

Un cop més gràcies a tots.

Salut, Força i Havaneres a Dojo!!

Unknown ha dit...

Gracies Tony.N'estic contenta de l'acollida que està tenint.
I ben mirat era el que ens faltava en aquest espai de debat i de compartir interesos per les havaneres i les seves cançons plenes de poesia.
Silvia,no voldràs participar en aquesta iniciativa aquest cop?
observo que ets de les veteranes del blog ì que comentes de tan en tan i sembles molt amant del gènere,de tots els bons grups i que en saps bastant del món de l'havanera i l'aprecies i valores amb bon criteri.
Vas fer un comentari en aquest apartat dient que sempre es troba una estoneta per comentar i ara penso que és potser perquè no et semblen bé aquesta mena d'iniciatives.Són per incentivar i crear caliu i unió en aquest món de la cançó de taverna més enllà de les crítiques i mal rotllos com dieu el jovent.
Bueno maca,ens agradaria saber també la teva opinió però tampoc t'hi vegis pas forçada.Tens una bonica foto de la costa Brava.
Una abraçada i fins ben aviat.

Silvia ha dit...

Hola Helena !

Em sembla molt i molt bé la teva iniciativa de les lletres i m'ha agradat molt llegir tanta gent que segueix el blog habitualment i arrel d'aquesta proposta s ha decidit a col·laborar, d'això es tracta d'opinar, de participar i compartir els seguidors de tots el grups, de difondre l'obra dels compositors preferits i de donar a conèixer que hi ha moltes més cançons que El meu Avi, La Bella Lola o La Gavina ...

Particularment es fa molt difícil triar-ne quatre, perquè depèn molt de l'estat d'ànim, del grup que l'interpreta quan l'escoltes, especialment per primer cop,
d´allò que et trasmet ...
Per tant “ ni son todas las que estan, ni estan todas las que son “.

Dintre de les lletres romàntiques, tendres, boniques i dolces, no se si poètiques ( perque de poesia no hi entenc ), estarien:

Si em Demanessin
Alguns Matins
T'estic Perdent,

totes tres d'en Tofol Mus

Malalt d' Amor d´en Carles Casanovas

Apa Tony, demà ja pots començar a contar ......

Petons i Abraçades

Unknown ha dit...

Les LLetres més poètiques de les Havaneres

Som les companyes de la classe de pintura i manualitats de l'Helena i som també seguidores del blog,de les havaneres i els bons grups com L'Empordanet,els Peix Fregit i els Port Bo.
Hi ha els millors grups en aquest blog.Felicitats Tony!!però trobem a faltar també Els Pescadors de l'Escala que donen molt color i carisma a les havaneres.
Apa doncs Helena,ja pots estar contenta que participem amb la profe i tot!!!
Helena guapa et saludem i t'enviem un petó molt fort.

Joana Camps

-Vestida de Nit de Glòria Cruz
-Cançó del Verd Mar de Almeda
-Pensaments de Carles Casanovas
-Na Nena de Gumersind Riera

Mònica Teixidor

-Mare vull ser pescador d'Antònia Vilàs
-Un Cant d'Amor de Carles Casanovas
-Vestida de Nit de Glòria Cruz
-Tornaré de Ortega Monasterio

Anna Torres

-Pensaments de Carles Casanovas
-Tornaré de Ortega Monasterio
-Cançó del Verd Mar de Alfred Almeda
-Vestida de Nit de Glòria Cruz

i la profe Antònia Galceran

-Vestida de Nit de Glòria Cruz
-Pensaments de Carles Casanovas
-Tamariu de Narcisa Oliver
-Brodadora d'Adam Torres

Havanerus ha dit...

Benvolguts amics.
Ja la tenim aquí!.
"Les lletres més poètiques i boniques de la història de l'havanera", segons els seguidors del bloc de Les Havaneres.

Aquesta iniciativa ha tingut una rebuda digne d'esmenar, i així m'agradaria que quedés reflectit. És per això que la incloc al bloc principal i com a opinió al bloc d'on va sorgir la idea, com ja vaig fer en altre cas.

Helena, en bon moment vares proposar una idea meravellosa per el bloc, gràcies, espero de noves, i tant de bó tinguin la mateixa acollida

Amics, companys, coneguts i saludats, és un plaer informar-vos dels premis per "Les lletres més poètiques i boniques de la història de l'havanera" segons els lectors.

Les nominades per ordre alfabètic han estat:
- A cau d’orella.
- Alguns matins.
- Amagada en el far.
- Bolanera.
- Brodadora.
- Busca’m a l’Empordà.
- Cançó del verd mar.
- Colors.
- Dels teus ulls una mirada
- El cant del mar.
- El concert.
- El pensament.
- Enyorança.
- Escolta es vent.
- Flama d’amor.
- La balada d’en Lucas.
- La barca abandonada.
- La barca xica.
- La calma del mar.
- La fada i la bruixa.
- La gavina.
- La sirena i la lluna.
- Lluna plena.
- Malalt d’amor.
- Mare, vull ser pescador.
- Na nena (Tornada a Menorca).
- Para ti.
- Pensaments.
- Si em demanessin.
- Tamariu.
- T’estic perdent.
- Tornaré.
- Ulls verds.
- Un cant d’amor.
- Vestida de nit.

Les quatre “lletres més poètiques i boniques de la història de l'havanera”, escollides per els seguidors del blog son:

En primer lloc amb 26 vots:
Pensaments (Havanera)
Lletra: Carles Casanovas.
Música: Antoni Mas.

En segon lloc amb 23 vots;
Vestida de nit (Havanera)
Lletra: Glòria Cruz.
Música: Càstor Pérez.

En tercer lloc amb 14 vots:
Un cant d’amor (Havanera)
Lletra: Carles Casanovas.
Música: Salvador Dabau.

En quart lloc amb 12 vots:
Tornaré (Havanera).
Lletra i música: Josep Lluís Ortega Monasterio.

En primer lloc felicito a tota la gent que hi ha votat. M'he quedat parat, de la quantitat de gent que ho ha volgut fer, i quants altres, encara us heu quedat amb les ganes de fer-ho....tan de bo no sigui per vergonya, que d'això no en tenim al món de Les Havaneres.

Aprofito per felicitar en Carles Casanovas i l'Antoni Mas per haver quedat en primer lloc.
Un cop més vull agrair la gran tasca que fan per les havaneres treballant any rere any per donar-nos i oferir-nos unes cançons espectaculars.
L'Havanera que enguany s'emporta el premi va ser composada i enregistrada el passat 2009.
Benvolguts premiats, espero que passeu a recollir el premi pel bloc.
Gaudireu de les paraules de suport i encoratjament que us hem ofert al llarg de les votacions.
No hi ha pressupost possible per pagar el que la gent us valora, estima i aprecia. Premiats, desitjo que ho gaudiu!.

Als altres nominats, els hi agraeixo la tasca que fan per Les Havaneres, i als nous compositors els encoratjo a continuar creant, segur que un moment o un altre, la seva música, la seva lletra, arribarà ben amunt. Tenim un parell de noves creacions que han estat força votades.

Tot pot ser que algun grup les trii per afegir al repertori, i així, ells premiaran les nostres oïdes amb aquestes grans peces.

Companys, demà dissabte 30 de gener a les 19:00h, Cantada Solidària per Cuba a Mataró, amb la participació dels grups Bergantí, Mestre d'Aixa i Peix Fregit.
Veieu més detalls a l'Agenda de Les Havaneres.

Companys, Salut, Força i Havaneres a Dojo!!.

Unknown ha dit...

LES MELODIES MÉS MERAVELLOSES DE LES HAVANERES

(les que mereixerien i voldrieu sentir interpretades per la millor orquestra simfònica)

-VESTIDA DE NIT DE CÀSTOR PEREZ

-LA CALMA DE LA MAR DE M.GUANYAVENTS

-UN CANT D'AMOR DE SALVADOR DABAU

-BOLANERA D'ANTONI MAS

Unknown ha dit...

LES MÉS BONES MELODIES DE LES HAVANERES

-VESTIDA DE NIT DE CÀSTOR PEREZ

-LA CALMA DE LA MAR DE GUANYAVENTS

-LA BALADA D'EN LUCAS DE J.L.ORTEGA
MONASTERIO

-UN CANT D'AMOR DE SALVADOR DABAU

Unknown ha dit...

Bona tarda.Tony volia dir-te que sobre tot et prenguis el teu temps per fer el recompte.És entre setmana i deus estra ocupat.No t'amoïnis doncs si no ho pots fer fins el capm de setmana.
Silvia gràcies per la lletra d'en Tòful Mus.Si que canta bastant a les penes d'amor però és un compositor excel.lent.
Recordeu que el termini acaba demà dimarts a les 12 de la nit.
Gràcies amics.Sou fantàstics.

Havanerus ha dit...

Ei companys, aquesta iniciativa torna a funcionar, i ho celebro.

Helena, com molt bé dius, darrerament vaig una mica atabalat.

Si voleu, donem per tancada la votació demà, però si et sembla bé, podem deixar que la gent continui votant fins que faci el recompte, que crec que serà dijous, doncs demà i demà passat, em serà del tot impossible.

Ja direu.

Rebeu una forta abraçada.

Unknown ha dit...

Molt bé Tony,el termini s'allarga fins demà dimecres a les 12 de la nit.
petons

Unknown ha dit...

LES LLETRES MÉS BONIQUES DE LES HAVANERES

JOANA:

-LA BALADA D'EN LUCAS DE ORTEGA MONASTERIO

-UN CANT D'AMOR DE SALVADOR DABAU

-VESTIDA DE NIT DE CÀSTOT PEREZ

-LA CALMA DE LA MAR DE GUANYAVENTS


ANNA:

-LA BALADA D'EN LUCAS DE ORTEGA MONASTERIO

-LA GAVINA DE FREDERIC SIRÉS

-MIRADA BLAVA DE FERRÀN GARCIA

-NEGRITO CONGO (popular)

MÒNICA:

-LA BALADA D'EN LUCAS DE MONASTERIO

-BRODADORA DE ADAM TORRES

-UN CANT D'AMOR DE SALVADOR DABAU

-BUSCA'M A L'EMPORDÀ DE ANTONI MAS

ANTÒNIA:

-LA BALADA D'EN LUCAS DE O.MONASTERIO

-BARQUEJANT DE JOSEP BASTONS

-UN CANT D'AMOR DE SALVADOR DABAU

-CUBANITA PRECIOSA (popular)

Unknown ha dit...

M'ha agradat molt participar en aquestes votacions.Tot és molt simpàtic en aquest blog i s'apren molt sobre havaneres.
Sobre tot això que fa dies parleu de melodies i lletres i pensant en totes les cançons i poemes que comenteu vull comentar que a mi també m'agraden molt les lletres amb poesia i paraules belles que descriuen persones,paisatges i sentiments de manera elegant,delicada i bonica.
Qualsevol cosa en la lletra;una imatge sòrdida,un renec (que ara està tan de moda i queda progre..dieun)..tot això em desagrada i m'arriba a espatllar una cançó o un texte o un poema.
Es com si hagués quelcom que grinyola.
Per exemple estava llegint la cançó
"Em torna boig l'Empordà" de CANÇONS.Veig que hi ha hagut ja comentaris al respecte i jo opino com la senyora que diu que "collonades" li sobra i li espatlla la cançó.
A mi m'ha passat exctament igual.
Una lletra tan bonica que descriu amb belles imatges aquesta meravellosa comarca;
"la llum del mar bessant la lluna"
"tocarà a festa el meu cor amb repics de tramontana"...preciós! però quan arriba a "collonades" tota la màgia s'esvaeix.
Jo opino així.Em quedo amb les frases poètiques de la cançó.
No tinc res contra aquesta paraula però està totalmernt mancada de poesia la digui qui la digui.
Com aquella cançó d'en Serrat que diu que no hago otra cosa que pensar en ti i després que al techo le haria falta otra mano de pintura.Hi ha qui ho pot trobar progre i original però a mi no m'agrada gens ni m'agradarà mai tan se val qui hi digui.

Referent a les melodies ami m'agraden les dolces però tambéels valsets alegres i saltarins com Pescador Sóc d'una Cala,Mirada Blava,Barquejant i Les Ferides dels Hams d'en Se Andújar.
Bé,amics felicitats pel blog i per la bona feina que feu.

Unknown ha dit...

Bona tarda amics.
Què us sembla si comencem les votacions?
Les quatre havaneres més meravelloses segons vosltres.
Les que us agradaria que es recordessin sempre i passesin a la història d'aquest preciós gènere.

He pensat suggerir-vos que deixeu fóra de voatcio EL MEU AVI i LA BELLA LOLA i no pas perquè no mereixin ser votades.Per molt que siuguin les més conegudes i sentides tots les estimem.
És precisament perquè ja són un referent i un emblema dins les havaneres.Tothom les coneix i ja han passat a la història per tant les podem donar ja per votades i ocupen un lloc d'honor.
Però com va dir la Silvia el més interessant és que es donin a conèixer nous temes que facin que el públic en general valori i apreciï aquest estil musical tal com es mereix.
Anna Maria,em va agradar molt el que vas dir ahir e la música i l'ànima i desprès un company sobre les energies i la física i Pitàgores..vaja que aquest blog don per una infintat de temes ja ho veieu.Ho acabareu d'explicar una mica?
Les voracions poden durar fins divendres 26 a les 12 del migdia.Us sembla bé? així en Tony tindrà temps de fer el recompte el cap de setmana.
Gràcies a tothom

Unknown ha dit...

LES HAVANERES MÉS BONIQUES DE LA HISTÒRIA.

SEGONS ELS AMICS I AMIGUES DEL BLOG "LES HAVANERES D'EN TONY FOIXENCH"


-VESTIDA DE NIT- GLÒRIA CRUZ I CÀSTOR PEREZ

-LA BARCA XICA- RAFAEL LLOP I JOSEP MARIA ROGLÀN

-PENSAMENTS- CARLES CASANOVAS I ANTONI MAS

-UN CANT D'AMOR-CARLES CASANOVAS I SALVADOR DABAU

Unknown ha dit...

LES HAVANERES MÉS BONIQUES DE LA HISTÒRIA


-VESTIDA DE NIT DE GLÒRIA CRUZ I CASTOR PEREZ

-LA GAVINA DE FREDRIC SIRÉS


-LA BARCA XICA DE RAFAEL LLOP


-UN CANT D'AMOR DE CARLES CASANOVAS I SALVADOR DABAU

Unknown ha dit...

LES HAVANERES MÉS BONIQUES

JOANA CAMPS:

-VESTIDA DE NIT DE GLÒRIA CRUZ I CASTOR PEREZ

-ROSINA

-PENSAMENTS DE CASANOVAS I MAS

-LA CALMA DE LA MAR DE GUANYAVENTS

ANTÒNIA:

-VESTIDA DE NIT DE GÒRIA I CÀSTOR

-EL CANT DEL MAR DE SALBADOR DABAU

-BOLENERA DE CASANOVAS I MAS

-LA BALADA D'EN LUCAS DE ORTEGA M.

MÒNICA:

-VESTIDA DE NIT DE GLÒRIA I CÀSTOR

-EL CANT DEL MAT DE SALVADOR DABAU

-LA BALADA D'EN LUCAS DE ORTEGA M.

-ROSINA

ANNA:

-VESTIDA DE NIT DE GLÒRIA I CÀSTOR

-PENSAMENTS DE CASANOVAS I MAS

-LA GAVINA DE FREDERIC SIRÉS

-BRODADORA DE ADAM TORRES

Una abraçada Helena.Vas tenir una molt bona pensada.Petons maca!

Unknown ha dit...

Recordeu que les votacions acaben el divendres al migdia.
Silvia tens raó que Lola la Tavernera és molt bona i es mereix estar a qualssevol cantada pel record.Jo crec que igual que la Bella lola i El meu avi ja és un clàssic pel record.
I la teva amiga Sunsi,no vol votar?
I tan que dona goig aquest moviment al blog Adela.M'ha emocionat les avies votant.
Un petó per tothom.Tots vosaltres sou el blog i això és fantàstic.

Unknown ha dit...

LES HAVANERES ROMÀNTIQUES MÉS BONIQUES

JOANA:

-BOLENERA DE MAS I CASANOVAS

-FLAMA D'AMOR DE FERRÀN GARCIA

MÒNICA:

-PENSAMENTS DE CASANOVAS I MAS

-NA NENA DE ORTEGA MONASTERIO

ANTÒNIA:

-NA NENA DE ORTEGA MONASTERIO

-MIRADA BLAVA DE FERRÀN GARCIA


LES HAVANERES MARINERES MÉS BONIQUES

JOANA:

-PESCADOR SÓC D'UNA CALA DE CASANOVAS I MAS

-LA BARCA XICA DE LLOP I ROGLÀN

MÒNICA:

-LES FERIDES DELS HAMS DE SÉ ANDÚJAR

-LA CALMA DE LA MAR DE NICOLAU GUANYAVENTS

ANTÒNIA:

-PESCADOR SÓC D'UNA CALA DE CASANOVAS I MAS

-LA BARCA XICA DE LLOP I ROGLÀN

Unknown ha dit...

Amics del blog,una bonica sorpresa us espera a Inici sota la crònica de les darreres votacions.
El Mestre Antoni Mas ens ha fet arribar unes paraules per tots els col.laboradors del blog.

Gràcies Mestre,és un detall molt bonic que diu molt d'una persona i que tots els maics i amigues del blog d'en Tony agraïm de ben segur.

Per molts anys de creacions tan meravelloses com les que s'han premiat.

Unknown ha dit...

Bon vespre amics i bona Pasqua!
Feia dies que no em passava pel blog i m'he trobat amb la grata sorpresa de les noves cròniques,com sempre magnífiques però abans de res vodria dir que a mi,al meu marit i a uns quan amics seguidors de l'Empordanet ens sap molt greu que en Pere hagi deixat el grup.Encara no hem anat a cap cantada aquesta temporada però ens hem quedta molt sorpresos i el trobarem a faltar.
Només puc dir que li desitjo molta sort i també a la resta del grup que eesperem i desitgem ens continuïn fent gaudir d'aquest preciós i estimat estil musical com han fet fins ara,però.....que no marxi ningú més si us plau!

Tony,és una passada el reportatge de La Bella Lola i les fotos fantàstiques.
És un merescut homeantge a aquest emblemàtic restaurant que fa tans anys dona un suport incomparable al gènere i que és molt d'agraïr.
Jo ja hi havia estat i és un local espectacular que aquesta simpàtica parella En Paco i la Pepi de ben segur tirarant endavant i convertiràn com tu dius amb molt encert en El Museu de la Havanera.
Ho has expressat molt bé Tony.S'hi respirava quelcom especial a La Bella Lola i en aquesta nova hi haurà més màgia que mai.
Em Paco cuida tots els detalls per que cada cantada sigui un èxit i la Pepi,com han dit,és una dona que val pel negoci,com sempre es diu;treballadora,cumplidora i sobre tot sense cap pretensió.I això és molt maco.Tan tracta a un politic o famós com a qualsevol persona anònima que dini o sopi allà,igual que en Paco.Mai l'he vist fent el ridicul de perdre el nord pels famosos que s'acosten al restuarant ni li cauen els anells per fer feina..per això han arribat on són.Un bon costat per en Paco i tan que sí!
Per molts anys Bella Lola!

A reveure amics!

Unknown ha dit...

Moltes felicitats als Jordis del blog;els Arjau i en Jordi del Peix Fregit.

Tony fa molt goig la senyera amb la rosa i el cor.Ha sigut molt bonic obrir el blog avui i jo ja veieu que una mica tard,però vull felicitar-vos la diada.

Silvia has posat un poema que m'ha agradat moltissim.No conec l'autora.Ens en pots explicar alguna cosa més? com es diu el poema? és un trosset d'un poema més llarg suposo...és curtet però diu tan i tan profund en poques linies!

Tony A Cau d'Orella és preciosa i jo crec que molt coneguda perquè la canten més grups el que passa és que només en podiem votar dues i n'hem preferit d'altres.
És molt bonica però jo crec que els que hem votat Pensaments és perquè la trobem un punt i a part dins de les lletres romàntiques.
Com el poema de la Silvia expressa meravellosament uns sentiments que com bé ha dit la Neus commouen pel final tan original i inesperat.
És la seva originalitat el que la fa especial.
Dir-li a una persona que ens agraden els seus ulls i els seus cabells és quelcom que tots sabem expressar i que en un moment o altre de la nostre vida hem dit però imaginar que una persona ens demana amor i abric o suport amb el seu somriure i la seva mirada,sentir que podria ser el nostre recer en temps de grop o el vent que empeny la nostra barca però que malgrat tot no li hem pogut robar cap petó...això és pura poesia i talent per la originalitat.

Jan,Quima;les vostres havaneres ja les coneixia i em semblen també un punt i apart perquè són verdaders poemes.
Han sigut un preciós regal pel blog en el dia de Sant Jordi.

Anna Maria és veritat que vas ser la primera persona que va posar un poema al blog d'aquell poeta anglès,a tu que tan t'agrada la poesia,no ens has deixat cap poema avui!

Bona nit i que passeu bon cap de setmana.

Unknown ha dit...

Sensacional Quima!!!!i felicitats per tenir una neta tan maca que té temps pe l'avia i l'estima tan.

Ara vaig a deixar el meu que serà curtet però el més bonic d'aquesta cançó ja s'ha dit.
Està bé la idea perquè tothom que arribi el blog ho podrà llegir.
Val la pena!!
Aquestes admiradores del Port Bo i el mestre Casanovas són úniques i han fet una feina excel.lent.
Tots els que estimem les havaneres ho apreciem de debo.

A veure si sabem més coses dels nous treballs del grups aviat.
Petons i bona nit!!

Unknown ha dit...

La Neus i en Càstor amb el seu únic i sensacional espectacle Cubacant han captivat tothom que els ha escoltat i gaudit de l'original posada en escène i jo sóc un home,noies, i també m'uniexo als desitjos de bona sort i de que una dona sigui al món de l'havanera deixant el llistò molt alt i desitjant-li de tot cor molts anys d'èxits.

Tony posaràs el blog Cubacant aviat? devem ser una mica pesats tots plegats però em sembla que tothom té moltes ganes de que ja hi sigui.

Quima,és molt bonic el que heu fet amb la neta amb Pensaments i no em cansaré de de lloar la bona disposició,devoció i suport incondicional dels seguidors del grup Port Bo i del Mestre Casanovas.
L'Anna Maria va començar un bon dia sense saber-ne massa (amb Un Cant d'Amor) i amb una curiositat,ganes d'aprendre i entusiasme i tots els altres heu col.laborat i seguit la iniciativa amb el mateix entusiasme i bon encert.N'heu fet una meravella del blog Port Bo!

Chapeau per tots vosaltres seguidors del Port Bo i d'en Carles Casanovas que no pot tenir millors portaveus de la seva obra.

TOTS ENGRANDIM EL MAGNIFIC MÓN DE LA CANÇÓ DE TAVERNA.PER MOLTS ANYS!!

Unknown ha dit...

Hi ha un dvd dels Port Bo al Palau?
no ho sabia.El disc tampoc el tinc però si ha dvd aquest estiu m'el quedarè.
Una bona idea Anna Maria la que li has proposat a la Mª Rosa.Tu sempre estàs amb tot.Ets bastant detallista eh? o penses en el que cal fer..

Hi ha algún treball nou dels Empordanet aquesta temporada?
Jo estic contenta pel Cubacant però desitjaria que això no afectés el grup Empordanet.Amb la marxa d'en Pere...jo no voldria que aquest grup s'enresentis.
Per mi el meu marit és un dels grups amb més "savoir faire",qualitat i categoria del panorama actual.El millor per nosaltres.
Vinga,companys fins aviat.

Havanerus ha dit...

Bona tarda companys.
El bloc s’ha fet una mica més gran. D’aquí pocs dies, complirà dos anys d’existència però abans que això passi, ha crescut tecnològicament parlant.

No sé si us ha passat alguna vegada que us han preguntat per aquest bloc, i no heu sabut donar l’adreça correctament. Es normal companys, es una adreça que tot i que la primera paraula és fàcil, la següent no ho és gens, però quan es busquen blocs gratuïts has d’acceptar aquestes condicions i és el que hi ha.

Doncs bé, he volgut fer un pas més enllà i he volgut trobar la manera de donar a conèixer les havaneres a través del bloc d’una forma més senzilla.
Ara podrem donar a conèixer Les Havaneres simplement dient.....

havanerus.com

Quedi clar que la paraula no existeix (pel moment) però m’agrada molt i acostumo a utilitzar-la per tal de mencionar, tant als grups que canten com als afeccionats que anem a les cantades.

Ho podeu provar posant aquest nom a la direcció d’Internet on voleu anar:

www.havanerus.com

Havanerus, salut, força i havaneres a dojo.

Havanerus ha dit...

He rebut un escrit d'en Xavi Jonama, i li he demanat permís per publicar-lo, doncs crec que les seves paraules han de ser compartides amb tots vosaltres.

“Voldria agraïr tots els comentaris de la gent que escriu en la teva plana i especialment a aquells que ens donen el seu suport i escalfor.
[...]
Per be que no ens agrada massa d'intervenir ni directe ni anònimament ens agrada que hi hagi debat i comentaris en tots els sentits en llocs tan acurats com el teu web.
[...]
Salut i com tu dius... havaneres a dojo!”

Moltes gràcies company i fins aviat.

Havanerus: Salut, Força i Havanares a dojo.

Unknown ha dit...

Molt bona nit a tothom.
Anna Maria de debo que és un plaer llegir els teus comentaris.
T'agrada escriure,això està clar,i ho fas bé i tens una visió clara del que t'agrada i saps expresar-ho i compartir-ho.

Els comentaris de lletres són un tret distintiu del blog Les Havaneres com ho són els reportatges d'en Tony i això enriqueix i dóna valor al blog que s'ha convertit en un magnific espai per compartir,debatir i conèixer el gènere de les havaneres o cançó de taverna.

Amb els teus comentaris i d'altres companys es descobreixen sempre nous matissos a les cançons.

Tens raó hi ha lletres que toquen temes més originals i això té més merit o fan servir més metàfores...n'has fet un bon recull,una bona mostra;l'Antònia Vilàs,en Carles Casanovas i la Glòria Cruz..tres magnifics mestres de l'havanera.

Per cert la cançó del Verd Mar de qui és? és per apassionar a totes les dones..
Per acabar,un 10 l'escrit d'en Mas i com a home...no podem deixar de mirar el que és bonic (encara que valorem el cor)..es que se t'en hi va la vista sense voler quan hi ha tan per enamorar!!!!!eh nois???
Carles elebro que comparteixis blog amb nosaltres mestre!
la teva opinió sempre es valora com la de la Neus,en Xavi i en jordi Tormo.
Una abraçada també a tothom i bona nit.

Unknown ha dit...

És un goig obrir aquest blog tan ple de múisca i poesia.
A mi també m'ha agradat molt el teu comentari sobre les lletres de les havaneres Anna Mª.Realment són cançons de temes molt originals i molt i molt poètiques tot i que n'hi ha que no tenen tantes metàfores però també són meravelloses com ara Na Nena o Para Ti.
Et volia demanar si ens pots posar la Cançó del Verd Mar o almenys els trossos més bonics.De fet és una meravella de romàntica i apassionada.
Va estar un temps per escoltar a Canteu,Escolteu,Disfruteu o... però al anar-se canviant com és lògic,ja no l'he pugut escoltar més.
També hi ha Bellissima és la Luna ,de les que sonen quan obres el blog,pels Empordanet que és una de les meves preferides en castellà i Vull Ser el Teu Port dels Pescadors..deu ser els Pescadors de l'Escala suposo I Enyorança pels Bergantí que té una música d'allò més dolç i tendre..potser de les més dolces que he sentit.
La coniexes Anna Mª? sino la coneixes escolta-la perquè en quedaràs enamorada..encaterinada com diu el teu company Jan i encandilada.Ja ens ho diràs..i afanyat perquè potser es canviarà aviat...no te la perdis.
Si noia,les havaneres són un goig,poemes musicats i un autèntic plaer.
I com a sorpresa volia dir-te (com que dius que no tens el cd potser no ho saps?) al nou disc dels Port Bo hi ha Ulls Verds!m'ho ha dit la Joana,la meva companya de manualitatss que votava.
Estaràs contenta perquè vaig veure que en Jan te la va dedicar i t'agrada molt.
Les dones som així...com diu l'amiga Rosina ens conformem amb floretes,cançonetes que porten el nostre nom,que parlen del color dels nostres ulls...
l'estiu passat a Peratallada crec la van cantar i em vaig quedar parada perquè sempre l'havia sentit pels Peix Fregit que la tenen al seu cd,mai pels Port Bo i quan li vaig preguntar a en Mineu em va dir que no la tenien enregistrada amb cd.
Doncs ja en podràs gaudir pel teu grup preferit.
La cancó de El Capità una meravella.
Tony,allò que et van suggerir dels videos al blog...podrà ser? et pot portar massa feina potser?
Gràcies un cop més pel teu marevellós blog.

Unknown ha dit...

Bon dia o més aviat migdia amics.
Anna Mª,ens dius que sempre t'has comportat d'una manera educada i adient a les cantades d'havaneres...?
Ni per un moment ho dubtem reina!!ets massa de bona fe noia,ni cal que ens ho diguis!!
No crec que hi hagi ningú al blog,ni en Tony,ni ningú del món de l'havanera com el grup Port Bo que segueixes,la Neus i en Miquel de la Taverna,que veig que hi tens amistat,que ho puguin dubtar i pensar que et comportes malament a les cantades i que vas asseient-te a llocs reservats sense permis.

Per la teva trajectòria al blog et veig una persona correcta i educada.Ets una noia sensible,que mai has fet ostentació de tenir cap mena de tracte especial amb el teu grup,ni mostrar-te més que altres.Sempre has dit sincerament que fa poc que ets al món de l'havanera,que no en saps gaire i que vas aprenent de mica en mica.Has donat molt al blog i s'et veu sempre molt il.lusionada per aquest estil musical,per aprendre i compartir.

No pateixis que no val la pena.
De tota manera fas bé d'aclarir aquesta desagradable situació en la que et vas trobar i més si pel que dius s'en va parlant per les cantades.Quina poca solta!
Això si que és de mal gust.

Si et serveix de consol jo també m'hi he trobat més d'un cop.No a les havaneres però si a concerts d'aquests de música clàssica que es fan a les esglesies on he tingut lloc reservat per motius de feina o amistat.
Arribar amb la meva dona o familia,apartar el cartellet per seure i veure cares rabiudes i enevejoses de la gent del voltant i venir-me a dir;això està reservat..m'ha passat tres cops.
Sempre m'he quedat perplex de l'estupidesa humana,de les ments curtes o atrofiades o simplement la pura i dura enveja.
L'enveja i l'estupidesa paralitza les ments fins al punt de no arribar a entendre que si hom s'asseu en una cadira reservada és precisament perquè l'han reservat per ell!!!!!
Com si només puguéssin tenir cadires reservades els politics o famosos i una persona anònima no.
Sap greu sempre perquè s'ha de fer una mena d'espectacle davant de tothom per defensar-te i aclarir les coses sense cap necessitat i sobre tot ho passes fatal per la gent que t'acompanya és ben cert.
Reina tu continua tan contenta amb les havaneres com sempre,parlan's de cançons boniques amb aquest estusisme i il.lusió,creu-me,i com ha dit la Quimeta la gent que et coneixen saben com ets i si algú et continua atavalant.. com diu aquesta simpàtica àvia de 80 anys,
claval-s'hi un miquel que quedin distrets!i no cal que tinguis tan bona fe de donar explicacions a gent que no ho mereixen.
(a tots els Miquels...nois no sé perquè aquesta expresió..algú sap d'on vé?..deixem-ho en que podem clavar Miquels,Peres,Paus com jo o el que sigui per defensar-nos perquè aquest món cada dia és més boig)

Molt bonica i de les que més, et diria, Anna Mª la cançó del mestre Casanovas.
Una lletra molt ben encertada i tendre.
Mestre,si hi ha més cançons de la jovenesa...ves-les treient de tan en tan i comparteix-les que tots les apreciem.
Enhorabona i molt bon començament d'estiu!

Unknown ha dit...

Per mi i suposo que per més persones si que el carinyo i el suport tenen significat i valor molt més que l'interès econòmic Anna Maria.
Has fet un comentari que m'ha agradat molt,del tot encertat.
Dius unes paraules molt certes i boniques.
Jo també felicito tots els que han col.laborat perquè entre tots ho hem fet tot.
Ha sigut un entreteniment,una manera simpàtica d'aprendre i compartir i a mi i al meu marit i suposo que a tots els altres,no ens ha suposat cap esforç col.laborar i també afegir-nos als vostres comentaris de les cançons,votar melodies i lletres i donar suport a l'obra d'en Carles Casanovas com a compositor d'haveneres i cançó popular catalana.Per què no s'hauria de fer? només faltaria!!
jo estic molt contenta d'haver conegut noves cançons al blog,tan d'ell com d'altres compositors.

Penso que tothom ho ha fet de gust,tu perquè n'ets una gran admiradora i em sembla que la seguidora nº 1 dels Port Bo i l'obra d'en Carles i els altres perquè valorem la bona música,les bones lletres i la bona feina feta en el món musical en tots el àmbits.

Ha estat molt bonic i entretingut tot i molt natural de fer perquè com has dit quan s'estima quelcom,aquesta estimació passa per damunt de les diferències i egoïsmes que hi puguin haver i res es fa més important que valorar i donar suport a allò que estimes i t'agrada.

En aquest cas estimem i apreciem,el bon art musical que es crea al nostre pais.


MOLTES FELICITATS Tony pel blog i com no per deixar-nos dir sempre la nostra i abraçar les nostres iniciatives.
Per molt anys Tony i molta sort amb les votacions pel setembre.
Petons.

Unknown ha dit...

Veig que havia d'haver fet el meu comentari a Inici sobre la crònica d'aniversari com tothom.
Ja em disculpareu.Com que es diu que ha ser tot ben ordenat al seu lloc...
és broma eh?no vull fer enfadar ningú.
I felicitats pel logo també a la teva dona Tony!

Unknown ha dit...

He trobat aquest blog molt interessant i és innegable la bona tasca que està fent de suport i difusió a l'estil musical de les havaneres,a la cançó popular catalana en general i els seus compositors;el Carles Casanovas és dels més prolifics actualment i és de destacar el seguiment i suport a la seva obra.
També vull fer esment de l'Antònia Vilàs,una de les millors i més significatives compositores d'havaneres del nostra pais.

Això em porta a fer una petita crítica o suggerència al blog.
Tot em sembla molt correcte però opino que s'emfatitzen massa els reportatges,tot i estar molt ben escrits en els seu estil franc i intimista, però també estaria bé que es treballessin més seccions com Noticies i Noms Propis.
Una mica d'equilibri entre aquestes seccions donaria més varietat i caràcter al blog que el trobo molt centrat en els reportatges.Estàn molt bé però si es vol aprendre i donar a conèixer el gènere a banda de les opinions personals sobre concerts i els ambients d'amistat que s'hi troben,seria molt interessant parlar més dels treball dels grups i dels compositors.
Els escrits sobre en Salvador Dabau i l'Ortega Monasterio estàn molt bé i són molt interessants per les persones que volen saber i aprendre més sobre el gènere.
Tampoc cal esperar que les persones ens deixin per parlar de la seva obra.
És la meva sincera opinió sobre aquest blog;aquestes seccions necessitarien una empenta i això faria que el blog guanyés com he dit en varietat i bona informació.
Moltes gràcies i bona nit.

Silvia ha dit...

El proper dissabte dia 11, a les 18.00 h es celebrarà al Teatre Municipal de Palafrugell la II edició de Havaneres per La Marató de TV3, amb la participació dels grups: Arjau, Peix Fregit, Bergantí, Cubacant i L¨Empordanet i la col•laboració del Mestre Josep Bastons.
Les entrades es poden adquirir a traves del Telentrades de Caixa Catalunya i a les taquilles del teatre.

Sens dubte una bona ocasió per gaudir d'una excel•lent cantada amb la major part dels bons grups que tenim avui en dia compartint escenari, i a la vegada poder col.laborar amb una de les millors campanyes solidaries que es fan al nostre país.

Inici Bloc